FITNES&USHTRIME

Main » Ad Board » FOOD-USHQIMI » AminoAcids-Amino Acided

Amino Acidet
2010-06-17, 2:37 AM
Lidhja ne mes Proteines dhe Amino Acidev:

Proteina, indet e tua (p.sh.muskujt), nga ushqimi ose nga suplementet, te gjitha permbajn amino acide qe jan te lidhura bashk ne zingjir qe quhen peptide ose polipeptide.
Amino Acided ndihmojn ne sherimin, rritjen dhe zhvillimin e indeve te muskujve (ndaj amino acided jan gjeja me kryesore e proteines). Trupi, nga asimilimi i amino acideve, prodhon me shum se 50,000 proteina dhe 15,000 enzime qe e ndikojn trupin e njeriut.
Perveq ndihmes se sherimit, rritjes dhe zhvillimit te indeve te muskujve, amino acided ashtu mund ta permirsoj concentrimin, gjumin etc, edhe prodhon kemikale qe e mundesojn trurin te funksionoj si duhet (p.sh., dopamine, glycine, GABA dhe glutamate).
Rolet tjera biologjike te rendesishme qe luajn amino acided jan: transporti i lipideve ne qeliz (carnitine), dhe hudhjen exses te nitrogjenit (ornithine) etj.
Me shum se 100 amino acide jan gjetur ne natyr. Nga keto amino acide njezet jan konsideruar si 'amino acide standarte' sepse ato jan ne standartin e kodes gjentike. Keto njezet 'standart amino acide' jan te ndara ne dy kategori -esenciale dhe jo-esenciale
Amino Acidet Esenciale Jan:
Histidine* Isoleucine Leucine Valine Lysine Methionine Phenylalanine Threonine Tryptophan

Amino Acidet Jo-Esenciale Jan:
Alanine Arginine Asparagine Aspartic Acid Cysteine Glutamic Acid Glutamine Glycine Proline Serine Tyrosine

Aminet esenciale nuk mund te prodhohen nga trupi prandaj duhet te miren nga dieta e perditshme. Aminet jo-esenciale prodhohen nga trupit ne mushkeri. Barazimi i sakt i amino acidev esenciale dhe jo-esenciale duhet te jet i pranishem ne sasi te mjaftushme para se tja nis prodhimi i muskujve.
Added by: ksdardania |
Views: 864 | Rating: 0.0/0
Total comments: 2
0   Spam
2 Bumeelusy   (2011-12-22 11:46 AM)
Hello to everybody,
Global atomic war will come in 29 dec 2011. See you in another life
http://tiny.cc/11w1k

0   Spam
1 coxyUnfacuacy   (2011-11-05 2:39 PM)
Hi there, I'm newbie, could you help me to find some information about owner
of these site: http://narodnoeavto.com ?

Thank You!

Only registered users can add comments.
[ Registration | Login ]