FITNES&USHTRIME
Ads in section: 5 Shown ads: 1-5 |
|
Fibrat Gjinden gjithsej tri tipa te fibrave te muskujve: Tipi I i fibrave Tipi IIa i fibrave Tipi IIb i fibrave Secili e ka karakteristiken e vet dhe eshte i veqant per levizje te veqanta. Edhe nje menyr per ti klasifikuar kto fibra eshte vetit metabolike te tyre, kshtu qe ato ndahen ne fibra te ngadalshme dhe fibra te shpejta. Tipi I: Fibrat e Ngadalshme
Tipi i par i fibrav qe do ta shiqojm eshte tipi I, apo fibrat e ngadalshme. Kto fibra mblidhen apo tkurren ngadale ashtu edhe e marin emrin fibra te ngadalshme, dhe mund ta mban kontraktcionin e muskujve per nje kohe te gjat. Ky faktor i ben ideal per ushtrime qe zgjasin shum kohe. Ato poashtu mbajn nje numer te madh te mitochondries qe ndihmon ne oxidimin metabolik te tyre (perdorja e oxigjenit). Ky tip i fibrave nuk lodhen, por nuk jan ne gjendje te prodhojn fuqi te madhe. Ne pamje kto doken te kuqe, hekri i tyre mban cytochrome, kan diameter te vogel te fibres dhe kan shum kapilare ne strukturen e tyre. Per nje femij apo per nje te rritur, fibrat e ngadalshme mbarojn afer 50% te indeve muskulore. Atletet te atletikes, si ata qe vrapojn maraton, apo biciklista qe grahin me koh te gjate, kan afer 90% te fibrave te ngadalshme. Ne anen tjeter atletet qe ju nevojitet energji menjeher kan shum nivel te ulet te fibrave te ngadalshem, rreth 25%. Tipi IIa: Fibrat e Shpejt Categoria tjeter e fibrave muskulore jan fibrat qe mblidhen shpejt, ato ndahen ne dy tipe, IIa dhe IIb. Fibrat qe mblidhen apo rrudhen shpejt jan te njohura per aftesin e tyre qe me shpejtsi trasmetojn akcijon potencial dhmth jan te ngarkuara per rruthje te shpejt te muskujve. Sportistet qe i perdorin kto fibra me se shumti jan basketbollisted, futbollistet, bodybilderet etj. Kto fibra shum nvaren nga sistemi energjitik glykolytik. Tipi IIa i fibrave gjinden ne mes te spektrumit muskulor fibror, ato lodhen me shpejt por prodhojn me shum fuqi muskulore, dhe blidhen me nje shpejtesi me te madhe se fibrat e ngadalshme. Tipi IIb: Fibrat e Shpejt llb
Tipi IIb i fibrave jan ato qe lodhen me se shpejti por edhe jan ato fibra qe prodhojn me se shumti fuqi dhe shtypje. Ky tip i fibrave perdoren ne aktivitete qe lypin shpejtsi te menjehert dhe nuk zgjat shum, sepse gjatesia totale e mbledhjes nuk zgjat me shum se 7.5 milisekonda. Ne termin e thirjes gjenerale keto jan te fundit qe thiren nga trupi. Per shembull, ne aktivitete normale, fibrat qe mbledhen ngadale thiren me se pari, ateher tipi IIa, IIb qe thiren te prodhojn fuqi maximale. Ku Ndodh Ndryshimi? Ne pamjen fizike, tipi IIa jan ngjyr pembe, kan diamentrin ne mes, nivel kapilar dhe sasi te mitokondris. Tipi i IIb i fibrave jan ngjyr te bardh, kan nje nder diametrav me te mdhenj dhe kan sasi te vogel te kapilarve dhe mitokondrialeve. Shumica e atleteve te fuqishem kan perqindje me te madhe te fibrave qe mblidhen shpejt, si dhe ata qe bejne aktivitete te shpejta por te shkurta. Edhe pse qdo fiber muskulore tip ka karakteristika te veqanta qe e bejn me te mir per aktivitete te veqanta, kjo nuk do te thot qe atleti qe perdor fibrat e shkurta mund te bej sporte apo aktivitete qe ato jan me te mira per. Me trejnim te mir, ata mujn qe ti mesojn shum teknika qe perdoren ne sporte te ndryshme dhe mujn te arrisin sukses. Eshte e natyrshme qe atletet qe e kan tipin e tyre te fibrave, ushtrojn me shum asi sporte qi ju pershtatet atyre sepse ju vjen me leht dhe jan me te sukseshem ne at sport. Perfundimi Pra, tri llojet e fibrave muskulore jan fibra te ngadalshem (Tipi I) dhe fibrat e shpejt (Tipi IIa dhe IIb). Fibrat e ngadalshem karakterizohen si fibra qi jan resistante nga lodhja, mbeshteten shum ne oxigjen si burimi kryesor i metabolismit, dhe perdoren me se shumti ne aktivitete qe nuk perdorim shum fuqi. Ne anen tjeter fibrat e shpejta kan rruthje te vogla port e fuqishme, lodhen shum shpejt pershkak mbeshtetjes se tyre ne metabolizmin anaerobic qe prodhon acid laktiki, dhe jan per aktivitete qe nevojitet fuqia. |
Qka jan Karbohidrated?
Karbohidratet jan gjithqka prej sheqerav ne pasta dhe buke. Nje gje qe te gjitha karbohidratet e kan te perbashket eshte se te gjitha jan te perbera nga njera prej monosaccharides, (Mono=Nje, Sccharide=Sheqer). Kto tri monosaccaride jan: Glucosa, Fructosa dhe Galactosa. Te trija kto molekula perbehen nga Carboni, Hydrogjeni dhe Oxygjeni. Te gjitha kto kan forma te ndryshme te veqanta qe ju japin vetit e tyre junike si shija. Glucose - Glucosa eshte e perber nga 6 karbona, 12 hidrogjena dhe 6 oxygjena. Ky eshte i vetmi sheqer qe e ndikon sheqerin e gjakut. Kur ka shum Glucose ne gjak ateher rrine ne muskuj si Glykogen. Glykogen eshte nje fije e madhe e molekulavet te glykogenit. Do te foli me von per ket. Fructosa- Fructosa eshte e perbere njejt si Glucosa, por e ka formen tjeter. Kjo do te thot se reagon ne trupin e juaj ndryshe. Fructosa eshte me e embela nga te tri sheqerat. Fructosa hyn ne gjak por nuk e ndikon nivelin e sheqerit ne gjak. Mbaje ne mend se vetem Glucosa e ndikon nivelin e sheqerit ne gjak. Fructosa, kur hy ne gjak ateher dergohet ne melci, dhe ndahet ne 6 Karbona, 12 Hidrogjena, dhe 6 Oxygjena, dhe ri-formohet ne molekul te glucoses. Ateher dhe vetem ateher molekula e dikurshme e fructoses leshohet ne gjak. Por tani eshte ne form te glucoses dhe tani kjo molekul ka ndikim ne nivelin e sheqerit ne gjak, dhe mund te futet ne qelizat e muskujve si glycogen. Galactose - Galactose eshte e perber si Glocosa; por ky sheqer eshte i pranishem vetem ne Qumesht. Glactoses, gjithnje me glucose formojn sheqerin ne qumesht, lactose, qe eshte disacchride. Disaccharides ja dy sheqer te thjesht lidhur bashk. Si monosaccarided, gjenden tri Disaccharide; Sucrosa, Lactosa dhe Maltosa Sucrosa= Glucosa+ Fructosa Lactosa= Glucosa Galactosa Maltosa= Glucosa+ Glucosa Me nje ide se qka karbohidratet jan dhe si puonj, ju mundeni ta rritni punimit tuaj duke humbur sa me shum pesh dhe duke mos humbur shum energji, permirson gjendjen shendetsore. Ushtrimet dhe dijetat jan shkenc, dhe si te gjitha shkencat gjithnje ndryshon. Lexoni sa me shum qe te dini me shum
|
Qka janë Kalorit?
Kalori eshte njesi e energjis. Shum her kalorit lidhen me ushqim, por ato perfshijn qdo gje qe ka lidhje me energji. P.Sh. 4 litra benzin kan reth 31,000,000 kalori. Me specifike, kalorija eshte shuma e energjis, ose nxehtesia, qe mer tja rritesh temperaturen e 1 gram uji 1 grad celsius. Nje kalori eshte barazi me 4.184 xhules, njesi e energjis e perdorur ne shkencat fizike. Qka Bejne Kalorit?
Gjenja njerzore ju nevojitet energjija te jetojn -- te marrin frym, leviz, shtypje e gjaku etj -- dhe ket energji e marin prej ushqimit. Numri i kalorive ne ushqim eshte matja se sa energjie potenciale aj ushqim ka. Nje gram i karbohidratev ka 4 kalori, nje gram protein ka 4 kalorie, dhe nje gram i yndyres ka 9 kalorie. Ushqimi eshte i perber nga keto tri grupe. Pra nese e dini sa karbohidrate , yndyr dhe proteina jan ne ushqim, ateher e dini sa kalori, apo sa energji, aj ushqim ka. Trupi 'djeg' kalorit permes procesit metabolik, ku enzymet thyejn karbohidratet ne glukose dhe sheqere tjera, yndyren ne glykerol dhe acide yndyre, dhe proteinat ne amino acide. Keto molekula ateher transportohen nepermjet gjakut ne qeliza, ku ose meren per perdorim te menjehershem ose dergohen ne fazen finale te metabolizmit ku ato reagojn me oksigjen per te leshuar energjin e tyre qe perbajn.
Nevoja e Juaj per Kalori
Sa kalori na duhen qe qelizat tona te funksionojn normal? Numri eshte in dryshem per cdo njeri. Mesatarja eshte rreth 2,000 kalori ne dit. Mesatarja eshte 2,000 ne dite, por trupi juaj ndoshta lyp me shum ose me pak se 2,000 kalori. Gjatesia, pesha, mosha, mashkull apo femer, dhe sa i levizshem jeni ne dit, te gjitha kto luajn rol. Kalorit, Yndyra dhe Ushtrimet
Pra cka ndodh nese ju merni me shum ose me pak kalori se sa trupi juaj hargjon? Ju ose shtoni apo humbni pesh. Mbledhja e 3,500 kalorive extra ne trup perbejn 453 gr yndyre -- yndyra eshte menyra gje qe trupi ruan energji per dit te veshtira. Nese, ju hargjoni 3.500 kalori duke ushtruar apo duke mos ngren, trupi juaj do te mer 453 gr yndyr dhe do ta perdor si energji. Keshtu hupni killazh
Nje gje per ushtrime eshte se e rrit shpejtsin e metabolizmit tuaj, ateher metabolizmi juaj mer koh te kthehet ne gjendjen normale. Aj vazhdon te punoj ne shpejtsi ma te nalt; trupi juaj hargjon nje numer te madh te kalorive per nje dy ore pasi qi ju keni ndaluar ushtrimet. Kalorija e proteinit nuk eshte ndryshe prej kaloris te yndyres -- ato jan njesi te energjise. Nese i djege ato kalori qi i consumon apo ngren, you do te mbani peshen e njejt, nese i djegni me shum kalori se sa i konsumoni apo hani, ateher ju do te hupni killazh apo peshe. |
Lidhja ne mes Proteines dhe Amino Acidev:
Proteina, indet e tua (p.sh.muskujt), nga ushqimi ose nga suplementet, te gjitha permbajn amino acide qe jan te lidhura bashk ne zingjir qe quhen peptide ose polipeptide. Amino Acided ndihmojn ne sherimin, rritjen dhe zhvillimin e indeve te muskujve (ndaj amino acided jan gjeja me kryesore e proteines). Trupi, nga asimilimi i amino acideve, prodhon me shum se 50,000 proteina dhe 15,000 enzime qe e ndikojn trupin e njeriut. Perveq ndihmes se sherimit, rritjes dhe zhvillimit te indeve te muskujve, amino acided ashtu mund ta permirsoj concentrimin, gjumin etc, edhe prodhon kemikale qe e mundesojn trurin te funksionoj si duhet (p.sh., dopamine, glycine, GABA dhe glutamate). Rolet tjera biologjike te rendesishme qe luajn amino acided jan: transporti i lipideve ne qeliz (carnitine), dhe hudhjen exses te nitrogjenit (ornithine) etj. Me shum se 100 amino acide jan gjetur ne natyr. Nga keto amino acide njezet jan konsideruar si 'amino acide standarte' sepse ato jan ne standartin e kodes gjentike. Keto njezet 'standart amino acide' jan te ndara ne dy kategori -esenciale dhe jo-esenciale Amino Acidet Esenciale Jan: Histidine* Isoleucine Leucine Valine Lysine Methionine Phenylalanine Threonine Tryptophan
Amino Acidet Jo-Esenciale Jan: Alanine Arginine Asparagine Aspartic Acid Cysteine Glutamic Acid Glutamine Glycine Proline Serine Tyrosine
Aminet esenciale nuk mund te prodhohen nga trupi prandaj duhet te miren nga dieta e perditshme. Aminet jo-esenciale prodhohen nga trupit ne mushkeri. Barazimi i sakt i amino acidev esenciale dhe jo-esenciale duhet te jet i pranishem ne sasi te mjaftushme para se tja nis prodhimi i muskujve. |
Proteina:
Proteina perbehet nga combinimet e amino acideve ne lidhe peptide qe permbajn karbon, hidrogjen, oxigjen, nitrogjen dhe sulfur. Proteinat jan nje nder klaset e bio-macomolekules (si polisaccarides, lipided dhe acided nukleike), qe perbejn konstituentet kryesor te gjenjave te gjalla.
Historia e Proteinit:
Proteinat jan zbuluar nga Jöns Jakob Berzelius ne vitin 1838 dhe jan nje nga molekulat me te studijuara ne biokemistri. Fjala 'protein' rrjedh nga fjala greke 'protas' qe do te thot 'i rendesishm', pershkak se proteina ka rol kryesor dhe te rendesishm ne zhvillimin e jetes
Perdorimi i Proteinav:
Proteinat kan shum rendesi dhe role ne trup; jan pjes te qdo qelize, muskuj, indeve, enzimeve, trupave te imunitetit, hormonev dhe eshtrave. Proteinat nevojiten per: Muskuj dhe rritjen e indeve ( perkahtesisht jan me rendesi ne femijeri, adolesenc dhe gra me barr) Per reparimin e muskujve dhe indeve Rregullimin e pH, ose balanced e bazes acide ne gjak Ruajtjen e peshes se pastert te muskujve, me se tepermi kur jeni ne diet me karbohidrate te uleta. Kontrolliming e shumet te proceseve ne trup ne lidhe me metabolism Zvhillimin e energjis ne trup kur karbohydratet nuk jan te pranishm Prodhimin e hormonev esenciale Funksion imunitet nga antitrupat e proteines Immune function via protein antibodies Duke mbajtur balancimin e fluideve nga proteinat e gjakut.
Proteinat nga Ushqimi:
Proteinat gjenden ne ushqimet e zakonshme si: Ne familjen e zogjeve (pula etc) Peshk Mish (Mish lope, deles, dhije etc) Qumesht Vez Djadh Arra Kikirrika Lajdhia
Gjithashtu mund te qinded, por me sasi shum te vogel ne perime. Mun te konsumoni nje sasi te lart te proteines duke e ngren nje diet me disa nga kto ushqime te permendura me lart. Ushqimi Sasia Proteina (gram) Vesë 1 6.3 Mishi i pules rostil85 gr.22 Mishi i bardhë i pulës 100 gr. 25 Mishi i kuq - bifteku 100 gr. 30 Mishi i terur (përshuta) 100 gr. 20 Mishi i peshkut - tuna 85 gr. 25 Sardina 85 gr. 20 Qumështi 250 ml. 8 Djathi 100 gr. 20 Jogurti 250 ml. 12 Drithërat (bizelja, fasulja) 100 gr. 7.6 Lajthija 100 gr. 15 Arra 100 gr. 15 Kikirikat 100 gr. 25 Fara luledielli 100 gr. 20
Per te shtuar killazh dhe qe muskut tuaj te rriten, ju duhet te konsumoni nje sasi te madhe te proteines. Per çdo kg qe peshoni ju duhet te konsumoni 2.2 gram proteina. Dmth nje person qi peshon 70Kg duhet te konsumoj 154 gram proteina ne dit per te arritur rritjen e muskujve. Nese deshironi vetem ta keni nje trup atletik dhe te prer ju duhet te konsumoni 1.2 gram protein per 1kg pesh trupi. Dmth nje person qe peshon 70kg duhet te konsumoj 84gram proteina ne dit
|
|
|